General

  1. Can the special grade infested be added to or removed during a reinspection/appeal (basis file sample), or Board appeal when the original sample was based on a probed sample?

    ANSWER.
    If the sample is made infested during the original inspection, the infested designation cannot be eliminated on a worked or unworked file sample. If, however, the infested designation is not applied during the original inspection, the infested designation may be added during the review inspection process provided sufficient numbers are present in the file sample. NOTE: If the reinspection or appeal is based on a new sample, the infested designation can be added or taken away depending on the number of insects found in the new sample.
     
  2. Can the special grade infested be added or taken away on the reinspection, appeal, or Board appeal when the original sample was based on a diverter sample and examined under continuous loading?

    ANSWER.
    The reinspection, appeal, and Board appeal result will follow the original result unless it can be determined that the sampler made a material error at the time of sampling. NOTE: For land carriers and barges an applicant may request that a probe sample be obtained as part of the reinspection or appeal, and examined for condition factors (i.e., musty, sour, heating, infested) only. The review inspection certificate will continue to show the D/T as the “method of sampling” in the sampling block of the certificate. The D/T file sample will be used to determine the factor information and the probe sample to review the condition in question. When a probed sample is used for condition, use the approved statement listed in Book IV (Pages 3-18 or 3-20). This option does not apply to multiple grade inspection lots.
     
  3. Can an applicant request a reinspection, appeal, or Board appeal on a worked file sample for objective factors, such as test weight, moisture, broken corn and foreign material, or dockage when there is not a virgin portion to analyze?

    ANSWER.
    An applicant always has the right to request a review inspection, but the applicant should be made aware that the review inspection will not be based on a new portion, the results will be carried over from the preceding inspection if there was not a material error.
     
  4. What is the standardized work portion for the grains under the United States Grain Standards Act (USGSA)?

    ANSWER.
    The standardized portion for all grains should range from 1 1/8 to 1 1/4 quarts. When converted to grams the normal range would be the following:
    GrainRangeGrainRange
    Barley850-950Rye1000-1050
    Canola500Sorghum1000-1050
    Corn1000-1050Soybeans1000-1050
    Flaxseed1000-1050Sunflower Seed500-600
    Mixed GrainDepends on MixtureTriticale1000-1050
    Oats700-750Wheat1000-1050

     
  5. What are the DKT portion size tolerances for the grains under the USGSA?

    ANSWER:

    GRAIN

    FACTOR

    GRAMS

    RANGE

    Barley

    DKT

    25

    22.5-27.5

    Barley

    HT

    50

    48.5-51.5

    Canola

    ODK

    10

     

    Canola

    HT

    5

     

    Canola

    DKG

    5

     

    Corn

    DKT

    250

    225-275

    Corn

    HT

    250

    225-275

    Flaxseed

    DKT

    15

    13.5-16.5

    Flaxseed

    HT

    15

    13.5-16.5

    Mixed Grain

    DKT

    Depends on mixture

    Depends on mixture

    Mixed Grain

    HT

    Depends on mixture

    Depends on mixture

    Oats

    DKT

    30

    27.0-33.0

    Oats

    HT

    30

    27.0-33.0

    Rye

    DKT

    15

    13.5-16.5

    Rye

    HT

    30

    27.0-33.0

    Sorghum

    DKT

    15

    13.5-16.5

    Sorghum

    HT

    30

    27.0-33.0

    Soybeans

    DKT

    125

    112-138

    Soybeans

    HT

    125

    112-138

    Sunflower Seed

    DST

    30

    28.5-31.5

    Sunflower Seed

    HT

    30

    28.5-31.5

    Triticale

    DKT

    15

    13.5-16.5

    Triticale

    HT

    30

    27.0-33.0

    Wheat

    DKT

    15

    13.5-16.5

    Wheat

    DKT

    20

    18.0-22.0

    (DU-CuSum)

    Wheat

    HT

    50

    45-65.0

    Wheat

    HT

    66

    60.0-72.0

    (DU-CuSum)


     
  6. Does the quality qualifier “Distinctly Low Quality (DLQ)” apply to submitted samples?

    ANSWER.
    Yes. Remember, the determination may be made on the lot and/or sample as whole. In the case of a submitted sample, the sample functions as both. Consequently, if you have large debris or other unusual conditions present in a submitted sample, (i.e., conditions not listed in Book II, Table No. 5 - “U.S. Sample Grade Criteria”), it would grade DLQ.
     
  7. Approximately how many beans/peas/lentils are found per 500 grams?

    ANSWER:

    Beans/Peas/Lentils per 500 grams

    Commodity

    Per 500 grams

    Commodity

    Per 500 grams

    Lentils (standard)

    9,200

    Yelloweye Beans

    2,000

    Lentils (small seeded)

    14,800

    Pinto Beans

    1,820

    Split Peas

    6,900

    Pink Beans

    1,815

    Winter Peas

    4,690

    Great Northern Beans

    1,620

    Wrinkled Peas

    3,170

    Small Red Beans

    2,500

    Smooth Green Peas

    2,900

    Baby Lima Beans

    1,430

    Smooth Yellow Peas

    2,470

    Cranberry Beans

    1,090

    Mung Beans

    10,490

    Light Red Kidney Beans

    1,040

    Small White Beans

    3,565

    White Kidney Beans

    1,000

    Flat Small White Beans

    3,200

    Dark Red Kidney Beans

    950

    Pea Beans

    2,825

    Marrow Beans

    930

    Black Turtle Soup Beans

    2,820

    Large Lima Beans

    480

    Blackeye Beans

    2,030

     

     


     
  8. What is the approximate number of kernels per gram and the approximate number of kernels per damage work portion for the following grains?
    ANSWER:

    GRAIN

    KERNELS PER GRAM

    KERNELS PER DAMAGE

    WORK PORTION

    Wheat

    33.3*

    499

    Corn

    3.5

    875

    Soybeans

    7.5

    938

    Sorghum

    36

    540

    Barley

    28.8

    720

    Sunflower Seeds

    19.6

    588

    Rye

    40

    600

    Flaxseed

    193

    2,895

    Oats

    30

    900

    Triticale

    25.4

    381

    *Wheat by class:

    HRS/SRW

    37/gram

     

    HRW

    31/gram

     

    WHCB

    29/gram

     

    SWH/DU

    25/gram


     
  9. Table No. 4 on page 1-18 of the Grain Inspection Handbook, Book II, General Information (8/9/04) appears to establish a revised reporting requirement for portion size weights. Is this interpretation correct, or should we continue recording according to the earlier edition (1997)?

    ANSWER.
    Table 4 is intended to reflect the division size and sensitivity requirements for new scales. Generally, the work portion and separation shall be weighed to the smallest division of the scale.
     
  10. Under the Cu-Sum loading plan individual results for Dark, Hard, and Vitreous (DHV) are recorded on the inspection log to the tenth of a percent and the shiplot average is recorded to the nearest whole percent. How would a sublot result of 68.49% be recorded as a sublot and the final average?

    ANSWER.
    The sublot would be recorded as 68.5% and the shiplot average would be certified as 68.0%. To ensure that the calculating devise being used does not automatically round, it may be necessary to set the calculator to the floating mode. Finally, as a reminder, for single lot certification the result would be certified as 68.0.
     
  11. Does the Carter-Day Dockage Tester have to be turned off between samples?

    ANSWER.
    No. As stated in Reference # 177, dated August 11, 1999, it is permissible to allow the Carter Day Dockage Tester to remain running between samples but for checktesting purposes the dockage tester must be turned off between samples.
     
  12. For the determination of Test Weight “sufficient size” is defined as being sufficient quantity to overflow the test weight kettle. Is there a minimum size in grams or tolerance for determining Test Weight?

    ANSWER.
    Not really. Test weight is the weight of a measured volume of grain, not quantity/weight: higher test weight grain requires more grain by weight to overflow the kettle than lower test weight grain. It has also been demonstrated that the accuracy of test weight measurements is not necessarily dictated by the amount of grain overflowing the kettle, or that all sides overflow. What appears to be most important is that sufficient grain is available to create the coning effect or inverted V shape that technicians strike off in order to level the grain. The mounding of grain should be sufficient when there is at least some kettle overflow. As a rule-of-thumb, however, it is probably wise to continue using the 950-1050 gram guideline recommended for most grains.
     
  13. For grain shipments to Egypt, we occasionally get requests to check for the presence of “iron filings.” How are we defining iron filings; are there any special procedures that should be used; and how should they be treated?

    ANSWER:
    Iron filings” are metal particles from various sources (e.g., farming machinery) that could possibly find their way into a grain sample. Since the particles could be of varying size, it will be necessary to use the sample as a whole as the basis for determination. For wheat samples, official personnel should check the dockage portion and the remainder of the dockage-free sample for metal particles. Official personnel should perform the inspection for iron filings on the basis of a visual inspection process only. It is not necessary to magnetize grain picks or use magnifying lenses to identify “iron filings.” “Iron filings” should be treated as dockage or foreign material, and if a substantial amount of particles is found in a sample the sample/lot would be considered as DLQ and graded as U.S. Sample Grade. Record the count and weight of the iron filings on the work record and report the findings on the certificate according to the terms of the contract.
     
  14. Can moisture be certified when results are outside of the GAC 2100 approved calibration range?

    ANSWER.
    Yes. Refer to FGIS POLICY BULLETIN BOARD, Reference #225, dated January 8, 2010. When the moisture reading is outside the approved calibration range and a moisture result is displayed, another determination shall be made from the work sample or file. If the second determination is not outside the approved calibration range, record the second moisture result. Otherwise, the final moisture result shall be based on the average of the two determinations and rounded to the nearest 0.1% moisture. In case of extreme moisture conditions the GAC instrument may not display a result, and will only show ** and Error 11. If this occurs and there are no results available to average, report the following statement in the remarks section of the certificate. “Moisture exceeds approved calibration range.”
     
  15. If a sample is submitted for grade and the sample contains lumps of grain which make the sample Distinctly Low Quality (DLQ) can the original inspector remove the lumps of grain and certify the sample without the lumps.

    ANSWER.
    No. The sample submitted would grade DLQ. We can only issue the certificate on the sample as submitted. If the applicant wants to know the grade of the non-lumpy portion, they can remove the offending lumps and submit the lump free sample for grading.
     
  16. If an applicant request a moisture only for a grain/commodity (ex. Triticale) which standards have been established but you do not have any inspectors licensed to grade that grain/commodity can one still perform the function?

    ANSWER.
    Yes. A technician is licensed to perform moisture testing. This is applicable to all determinations made by the approved instrument. It is not limited to certain rains/commodities. A technician with the moisture function or a licensed inspector can perform a moisture for triticale. You should make it a “factor analysis only” and identify the grain as “Triticale” on the grade line with the words “grade and kind” crossed out. In the remarks section indicate “factor analysis only”.
     
  17. An applicant requested a review inspection for DKT only on a corn lot. The applicant asked why we also certified odor with a new result for the review inspection.

    ANSWER.
    The BAR/GSL has a standard policy that all sample grade and special grade factors will be reviewed on all review inspections. If it is deemed a material error has been made for any sample grade or special grade determination from the previous inspection the new determination will be certified for the review inspection. All other grading factors are visually reviewed and if a material error has been made from the previous inspection the new grading factor will also be certified for the review inspection. 
     
  18. An applicant asked can different factors be requested for each type of review inspection.

    ANSWER.
    Yes, as long as the factor was determined on the original inspection (ex. The original inspection for corn certified Test weight, moisture, Heat damage, damage kernels, and broken corn and foreign material. The reinspection was requested on test weight, the appeal inspection was requested on damage kernels and the board appeal was requested on moisture). Since all these factors were analyzed on the original inspection the different factor requests for all the review inspections is permissible. This is not considered a change in scope.
     
  19. According to FGIS Directive, 9180.38, 5-26-09, Falling Number Determination for Wheat when reporting Falling Number results for AMA certification it states to describe the commodity as “Wheat.” At the request of the applicant GIPSA will provide the Falling Number results in the “Results” section of the USGSA inspection certificate. When reporting Falling Number on an AMA certificate is it permissible to state the commodity class or subclass of the wheat instead of just “Wheat.”

    ANSWER.
    Yes. If the class or subclass has been determined, it is permissible to certify the class or subclass instead of “Wheat” as the commodity. Never show the numerical grade on the AMA certificate.
     
  20. Currently there are Interpretive Line Prints (ILP) for wheat, soybeans, sorghum, oats, and lentils. In most cases, the handbook states to cut out approximately 400 grams from the original sample and pour the grain into the empty plastic box until the grain is level with the top of the box and place the ILP on the lid of the box for comparison. Seedboro has deleted the plastic box from their inventory. Since the box is no longer available is it still mandatory to use the box?

    ANSWER.
    No. Since the box is no longer available it is not mandatory to use the box. This requirement will be corrected when the handbook is updated. When not using the box, compare the same amount of grain as shown on the ILP for comparison to determine if it meets the ILP.
Publication Date: 
10/18