BAR Decisions - Canola

1. Approximately how many grams would you need to run test weight in canola?

ANSWER. With dockage - 750 grams/Without dockage - 850 grams. NOTE: Upon request, TW is determined after the removal of dockage and certified in whole and tenth pounds to the nearest tenth pound. Show the results in the remarks section of the certificate using an approved statement.

2. What percent of canola is required in the definition of canola to function as canola?

ANSWER. Current standards define canola based on erucic acid and glucosinolate content with no restrictions placed on the percentage of canola present in the sample. Until the standards are amended to address this issue, 50 percent or more whole canola seeds should be used as a general guide. Deviations may be approved on a case-by-case basis.

3. What do lambs quarters function as in canola?

ANSWER. Inconspicuous admixture.

4. If you analyze yellow, brown, or oriental mustard on the 00-Dip-Test will the Clinistix strip color be lighter or darker than the medium color on the color chart?

ANSWER. Darker.

5. The material passing through the No. 4 sieve is reclaimed using the .035 sieve, unless otherwise requested by the applicant. If the material which passes through the reclaimed sieve is more than 50 percent canola, is it still added to the machine dockage?

ANSWER. Yes.

6. What does bedstraw or pennycrest function as in canola?

ANSWER. Conspicuous Admixture.

7. In Canola and Mustard Seed you have to examine the material that passes over the No. 4 sieve for wheat, buckwheat, weed seeds, or similar foreign material. If present, use a round-hole sieve (5/64, 5.5/64, 6/64, 6.5/64, 7/64, or larger) as an aid in separating. In the Rapeseed directive, reclaiming the material over the No. 4 sieve is not addressed. Is this procedure applicable for Rapeseed?

ANSWER. Yes

8. Do all stones, ergot, and/or sclerotinia present in the sample function as Conspicuous Admixture?

ANSWER. No, only those that remain in the sample after the removal of the machine separated dockage which, if necessary, includes any dockage removed by the use of an appropriate hand sieve(s).

9. When hand sieving the material that passes over the No. 4 sieve one has to return the canola passing through and remaining on top of the round-hole sieve to the clean sample. When sieving the material that passes through the No. 4 sieve one has to return the material remaining on the slotted-hole sieve and in the perforations to the clean sample and the material passing through the slotted-hole sieve to the dockage. Do you have to hand adjust the canola that passes through the slotted-hole sieve and return it to the cleaned sample?

ANSWER. No. No hand adjustment is required for the material that passes through the slotted-hole sieve.

Publication Date
10/10/2018