
HQ 561543 
August 21, 2000       
MAR-05 RR:CR:SM 561543 KKV 
CATEGORY: Marking 
Manuel Ochoa Texas Citrus Exchange P.O. Box 793 Mission, TX 78573-0793 
RE:     Request for a ruling regarding the country of origin marking requirements; abbreviations; 19 
CFR 134.45; 19 CFR 134.46  
Dear Mr. Ochoa: 
 
This is in response to your letter dated November 4, 1998 (and subsequent facsimile dated April 13, 
2000), requesting a binding ruling regarding the availability of certain abbreviations for use in 
compliance with the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304. 
 
FACTS: 
 
     We understand that, in the production of beverages, Texas Citrus Exchange imports and uses 
foreign-origin concentrate from a variety of sources. Accordingly, you submit the following list of 
proposed abbreviations and request our determination as to their acceptability under 19 CFR 134.45: 
 
Country               Proposed Abbreviation 
Argentina               Argen Austria               Austri Belize                    Beliz Brazil                    Braz 
Chile                    Chile China                    China Costa Rica               C Rica Dominican 
Republic          Dom Rep Germany               Germ Guatemala               Guate 
Honduras               Hond 
Indonesia               Indo Italy                    Italy Jamaica               Jam Malaysia               Malay 
Philippines               Philip Poland               Pol Puerto Rico               P Rico South Africa               S 
Afri Thailand               Thai Turkey               Turkey United States of America      USA 
Venezuela               Venez 
ISSUE:                                     Whether the proposed country of origin abbreviations satisfy the 
requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 
Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, 
every article of foreign origin imported into the United States shall be marked in a conspicuous place 
as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the article (or container) will permit, in such a 
manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United States the name of the country of origin 
of the article. Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser 
should be able to know by an inspection of the marking on the imported goods the country of which 
the good is the product. The evident purpose is to mark the goods so that at time of purchase the 
ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able to buy or refuse to buy 
them, if such marking should influence his will." United States v. Friedlaender & Co. 27 C.C. P. A. 
297 at 302; C.A.D. 104 (1940).                           Part 134, Customs Regulations (19 C.F.R. Part 134), 
implements the country of origin marking requirements and the exceptions of 19 U.S.C. 1304. 
Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46), provides that: 
 
In any case in which the words "United States," or "American," the letters "U.S.A.," any variation of 
such words or letters, or the name of any city or locality in the United States, or the name of any 
foreign country or locality other than the country or locality in which the article was manufactured or 
produced, appear on an imported article or its container, there shall appear, legibly and permanently, 
in close proximity to such words, letters or name, and in at least a comparable size, the name of the 
country of origin preceded by "Made in," "Product of," or other words of similar meaning. 



 
The purpose of the more stringent marking requirements of 19 CFR 134.46 is to ensure that an 
ultimate purchaser is not misled or deceived by a non-origin reference into believing that the country 
of origin is other than the actual country of origin from reading the non-origin reference. In fact, 
when applying the special marking requirements of 19 CFR 134.46, Customs takes into account the 
question of whether the presence of words or symbols on an imported article or its container can 
mislead or deceive the ultimate purchaser as to the actual country of origin of the article.  
Insufficient information has been submitted to permit a determination as to the applicability of the 
special marking requirements of 19 CFR 134.46 in this particular instance. However, if it is 
concluded that any non-origin locality reference would not mislead or deceive an ultimate purchaser 
as to the actual country of origin of the imported article, Customs policy is that the special marking 
requirements of section 134.46 are not triggered, and the origin marking only needs to satisfy the 
general marking requirements of permanency, legibility and conspicuousness under 19 U.S.C. 1304 
and 19 CFR Part 134. 
 
Section 134.45(b)(2) of the Customs Regulations (19 CFR 134.45(b)(2)), provides that an article may 
be properly marked using an abbreviation for the country if it unmistakably indicates the name of a 
country." The purpose of the marking statute, as explained in American Burtonizing v. United States, 
13 Ct. Cust. Appls. 652 (1926):      
[W]as to require a marking such as would be understood by purchasers of foreign-made goods as 
giving definite and reliable information as to the country of origin. It is not reasonable to suppose that 
Congress, by use of the word 'indicate' meant only that words used should hint at the country of 
origin. The object sought to be obtained by the legislature could best be obtained by an indication 
which was clear, plain, and unambiguous and which did more than merely hint at the country of 
origin. We do not think that Congress intended that American purchasers, consumers, or users of 
foreign-made goods should be required to speculate, investigate or interpret in order that they 
ascertain the county of origin.      
The instances in which Customs has permitted the use of abbreviations instead of the entire name of 
the country of origin have been limited. It is our view that most abbreviations do not "unmistakably" 
identify the country of origin and are therefore unacceptable. "The ultimate purchaser should be able 
to ascertain the country of origin at a glance without any guesswork...." Headquarters Ruling Letter 
(HRL) 731799, dated May 15, 1989 (rejecting the abbreviations "VZLA" or "VENZLA"). The 
following are additional examples of abbreviations which Customs has previously rejected: "Arg" or 
"Argtin" for Argentina and "Hun" or "Hung" for Hungary (HRL 733104, dated March 15, 1990); 
"IN" for Indonesia (HRL 734443, dated June 3, 1992); "H.K." for Hong Kong (HRL 735281, dated 
February 24, 1994); "Mex" for Mexico (HRL 561442, dated July 19, 1999); "CAN" and "CDN" for 
Canada (HRL 731760, dated December 27, 1989. See also HRL 722566 dated September 14, 1983 
and HRL 560108, dated December 17, 1996); ?Phil? for Philippines (HRL 727843, dated July 3, 
1985) and ?RF? for Russian Federation (HRL 559931, dated July 11, 1996). 
 
Similarly in this situation, we do not believe that the following abbreviations unmistakably identify 
their respective countries of origin and their use on a product is not acceptable to meet the 
requirements of 19 U.S.C. 1304: "Argen," "Austri," "Beliz," "Braz," "C Rica," "Dom Rep," "Germ," 
"Guate," "Hond," "Indo," "Jam," "Malay," "Philip," "Pol," "P Rico," "S Afri," and "Venez." 
Likewise, although Customs has approved the use of the term "Thai" in its adjectival form (or as an 
adverb, e.g., "Thai Dyed," see Treasury Decision (T.D. ) 73-0247), its use as an abbreviation in the 
absence of a verb or noun, is impermissible. However, inasmuch as the terms "Chile," "China" and 
"Italy" unmistakably denote the country of origin of the product upon which they will be printed, 
these markings are acceptable for purposes of 19 U.S.C. 1304.  
With regard to the abbreviation of other words, we note that on September 23, 1997, Customs 
published in the Federal Register (62 Fed Reg. 49597, 31 Cust. Bull. No. 40 (October 1, 1997)) a 
reminder of its interpretation of the application of the country of origin marking law to imported fruit 
juice concentrate as set forth in T.D. 89-66 (23 Cust. Bull. 328 (1989)), in which Customs held that a 



processor could list up to ten countries of origin which accounted for at least 75% of the foreign 
concentrate used. In addition to its renewed support of the applicability of the major source rule to 
imported fruit juice concentrate, Customs also addressed the use of abbreviations in conjunction with 
origin marking under the major source rule, specifically stating that, ?it is incorrect to abbreviate the 
word ?concentrate? to ?conc? when disclosing the origin of juice concentrate since the ultimate 
purchaser will not unmistakably identify ?conc? as an abbreviation for the word ?concentrate.?? 
Likewise, inasmuch as the more restrictive special marking requirements of 19 CFR 134.46 require 
the phrases "Made In," "Product of" or "words of similar meaning," (emphasis added) without any 
reference to the abbreviated form of such words, we hold that the term "Prod" is unacceptable when 
used in the context of 19 CFR 134.46. 
 
With regard to the use of the abbreviation "USA," we note that while this abbreviation unmistakably 
indicates the country of origin of an article, the phrase "Made in the USA" or other claims of U.S. 
origin is a matter under the jurisdiction of the Federal Trade Commission (FTC). Therefore, we 
suggest that you contact that agency at the following address for a determination as to whether the 
use of this abbreviation as a claim of domestic origin is appropriate: 
 
Federal Trade Commission Division of Enforcement Attn: Investigator Steve Eckland 600 
Pennsylvania Avenue, N.W. Washington, D.C. 20580  
Or, if you prefer, Mr. Ecklund may be reached by telephone at (202)326-2841. 
 
HOLDING:      
Because the following abbreviations do not unmistakably identify their respective countries of origin, 
their use as an abbreviation for the country of origin of a product is not acceptable for purposes of 19 
U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134: "Argen," "Austri," "Beliz," "Braz," "C Rica," "Dom Rep," 
"Germ," "Guate," "Hond," "Indo," "Jam," "Malay," "Philip," "Pol," "P Rico," "S Afri," "Thai" and 
"Venez."      Likewise, the term "Prod" is unacceptable as an abbreviation when used in the context of 
the special marking requirements of 19 CFR 134.46. 
 
A copy of this ruling letter should be attached to the entry documents filed at the time this 
merchandise is entered. If the documents have been filed  
without a copy, this ruling should be brought to the attention of the Customs officer handling the 
transaction. 
 
                              Sincerely,                               John Durant                               Director 
                              Commercial Rulings Division 
 

 


