
Questions & Answers Concerning Pilot
Forward Contract Pricing Program

Q:  Will all dairy farmers be guaranteed an opportunity to participate in this pilot program?
A:  In order to participate in this program, two things are necessary.  First, the handler to which a dairy
farmer delivers milk must be willing to offer the dairy farmer a forward contract.  Second, the handler
must have non-fluid uses of milk--i.e., butter, powder, cheese, ice cream, yogurt, etc.--to cover the
quantity of milk under forward contract.
Q:  Can a handler force a producer to enter into a forward contract?
A: A handler cannot force a producer to enter into a forward contract.  The Consolidated 
Appropriations Act 2000 (i.e., Section 3 of H.R. 3428 of the 106th Congress, as enacted by Section
1001(a)(8) of Public Law 106-113), gives the Secretary of Agriculture the authority to implement this
pilot program.  If the program is abused, the Secretary will take appropriate remedial action.
Q: How do we know that a producer has “voluntarily” entered into a forward contract with a handler?
A: Before a handler can be exempt from paying a producer the Federal order’s minimum price(s), the
market administrator must have a signed copy of a forward contract with both the handler’s and
producer’s signatures.  The contract must be signed prior to the first day of the month for which it is to
be effective and must be in the possession of the market administrator by the 15th day of the month.  In
addition, attached to each contract must be a disclosure statement signed by the dairy farmer or
cooperative association representative entering into the forward contract.
Q:  Is there any restriction concerning the length of a forward contract?
A: A contract with a producer or cooperative association participating for the first time under the pilot
program is limited to 12 months.  Thereafter, any contract under the pilot program involving this
producer or cooperative association may be unlimited in length provided that it does not extend beyond
the pilot program termination date, December 31, 2004.
Q:  Can a producer enter into a forward contract with more than one handler?
A:  Yes.
Q:  Will the market administrator verify the weights and tests of milk under forward contract?
A:  The market administrator will verify the weights and tests of milk of producers who are not
members of a cooperative association in the same manner as would be done if the milk were not under
contract.
Q:  What happens if, after a handler has entered into forward contracts, the handler’s nonfluid use
drops below the amount of milk covered by forward contracts?
A:  If this should happen and the contract price exceeded the order’s minimum price(s) for the month,
the issue would be moot and the handler would continue to pay the producer the agreed-upon contract
price for the milk covered by the contract.  If, on the other hand, the contract price was below the
order’s minimum price(s) for the month, the handler would be required to pay the higher minimum
price(s) for the quantity of over-contracted milk.
Q:  In the situation just described, who determines which producers get the higher minimum order price
for their over-contracted milk?
A:  This determination is left to the handler.  If the handler fails to indicate which milk is over-contract
milk, the market administrator will prorate the quantity of over-contract milk to each producer and



cooperative association having a forward contract with the handler.
Q:  Can a handler enter into a forward contract with a cooperative association?
A:  Yes.
Q:  Can a forward contract between a handler and a cooperative association cover milk transferred
from the cooperative association’s plant?
A:  Forward contracts can apply to bulk milk or milk components transferred from a cooperative
association’s plant.
Q:  How will a handler’s Class II, III, and IV utilization be determined?
A:  Each month the market administrator will combine all of the handler’s reported Class II, III, and IV
utilization for all of the handler’s plants receiving producer milk under the specific order.
Q:  Will a handler’s forward contracts with producers relieve the handler of responsibility for supplying
the market with milk for fluid use if the market administrator increases shipping requirements for supply
plants, balancing plants, and/or a system of supply plants?
A:  No, any handler operating a pool plant will be responsible for meeting the order’s pooling
requirements regardless of the impact such requirements may have on a handler’s outstanding forward
contracts.  This responsibility would extend to any modification of shipping requirements resulting from
a market administrator’s adjustment of such requirements under the order.     
Q:  Will market administrators enforce payment of the contract price for milk covered by forward
contracts?
A:  No, market administrators will only enforce payment of the minimum order prices provided under
the order for milk that is not subject to a forward contract.
Q: For that portion of their milk covered by forward contracts, will handlers still be subject to the
order’s classified pricing system?
A: Yes, even though a handler has forward contracted for a portion of its milk supply at a price that is
higher or lower than the minimum order price, the handler will still be required to account for all of its
milk receipts at the classified prices provided by the order and will still be required to make a payment
into the producer-settlement fund if its classified use value exceeds the marketwide average.  On the
other hand, if a handler’s classified use value is below the marketwide average, the handler will draw a
payment out of the producer-settlement fund at the difference between its classified use value and the
value of the milk at the marketwide average use value.
Q:  For milk under forward contract, will a handler have to make partial and final payments by the
dates required under the order?
A:  Milk under forward contract will not be subject to the amount of payment specified under the order
but contract payments will be required to be made on the same day as minimum order payments are
required to be made.
Q: Can the components of milk under forward contract be priced on a different basis than the
components of milk that is subject to minimum Federal order pricing?
A: Yes, milk under forward contract can be priced any way that the handler and producer mutually
agree upon. 
Q:  Why restrict forward contracting to milk that is not used for fluid use?
A:  This restriction was specified by the legislative amendment.
Q:  Will market administrators have any role in reviewing or approving forward contracts?
A:  Market administrators will review a forward contract to be certain that it is in compliance with the



rules governing the pilot program.  They will ensure that the contract is signed by both parties and will
make certain that a signed disclosure statement is attached to each contract entered into by a dairy
farmer under the pilot program.  Other than reviewing the contract for these items, the market
administrator will not comment on or seek to change a contract that has been approved between a
producer and a handler.


